Hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását, ha már úgy érezzük, hogy régóta sodródunk? Ha nem várt események történnek velünk? Haladunk a saját utunkon, amelyről teljes meggyőződéssel hisszük, hogy jó irányba tart, majd egy elágazásnál borzalmas fordulatot vesznek a dolgok, amire soha nem számítottunk és bizonyára nem is akartuk, hogy így történjen. Életünk során (előbb vagy utóbb) mindannyian szembesülünk nehéz időszakokkal, vagy már túl is vagyunk páron. Mert a balsors nem ismer diszkriminációt, nem válogat. Bejegyzésünkben 3 olyan stratégiát hoztunk, amelyek segíthetnek szembenézni a nehézségekkel anélkül, hogy maga alá gyűrne minket.

hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását”

Lehetetlen, hogy ebből felálljak!”

Először, akkor éreztem úgy, hogy összedőlt a világom, amikor kiderült, hogy a nagymamám rákos. Lebénultam, amikor meghalt, mintha nem kaptam volna levegőt. Nem értettem, hogy a világ, hogy tud tovább működni, amikor bennem megtört valami és alig bírom egyben tartani magam. Mindannyiunk életében van egy (vagy sajnos több) fájdalmas emlék, amikor úgy éreztük, hogy vége az életünknek. Olyan fordulatot vett az életünk, amelyre soha nem számítottunk, sőt bizonyára nem is akartuk, hogy így történjen.

A balsors nem válogat, nem ismer diszkriminációt. 

hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását

Ha valami rossz történik velünk, akkor a szeretteink ösztönös reakciója, hogy szeretnének megvigasztalni minket. Tanácsok zúdulnak ránk, segítő kezek nyúlnak felénk, amitől előfordulhat, hogy inkább áldozatnak érezzük magunkat. Még jobban nyomaszt az előttünk álló út, és erőtlennek érezhetjük magunkat ahhoz, hogy felülkerekedjünk az adott nehézségen. Legkevésbé arra van szükségünk, hogy valaki megmondja milyen rosszul állnak a dolgaink.

Reményre vágyunk. Hiszünk abban, hogy fel tudunk állni egy gyötrelmes megpróbáltatás után, ha tudatosan támaszkodunk olyan stratégiákra, amelyek segítenek irányítani a gondolkodásunkat és a tetteinket. Három olyan gondolatot hoztunk Lucy Hone-tól, amelyekkel teljes mértékben egyet tudunk érteni, számunkra beváltak és mankót nyújthatnak a nehezebb útszakaszok során.

1. Az életben történnek rossz és igazságtalan dolgok.

Szeretnénk tagadásban maradni, messzire eltolni magunktól ezt a gondolatot, de előbb vagy utóbb be kell látnunk, hogy az életünk része. Legtöbbször ilyenkor elhangzik, hogy „Miért én?”, de talán azt is fel kellene tenni, hogy „Miért ne én?”. Mindannyiunkkal történnek borzalmas dolgok, és amit hatalmas tévhitnek tartunk, hogy ezek a dolgok nem az érdemeink szerint történnek. Gyerekkorunkban sokszor hallottuk mind a ketten:
„A jó emberekkel nem történnek rossz dolgok, velünk ez nem történhet meg.”
Olyan korban élünk, ahol jognak tekintjük a tökéletes életet, és a közösségi média folyamatosan ezzel szembesít minket. Pedig éppen az ellenkezője igaz.
 

2. Képesek vagyunk a figyelmünket irányítani, szűkíteni és tágítani.

Vizsgáljuk meg az adott szituációt, hogy mit tudunk megváltoztatni, mire vagyunk hatással. Fontos lépés lehet az életünkben, ha felismerjük és elfogadjuk, hogy mit NEM tudunk megváltoztatni. A negatív dolgokra vagyunk beprogramozva ösztönösen, először mindig a fenyegetettséget, a gyengeséget és a veszélyt vesszük észre. A pozitív érzelmek és tapasztalatok kicsúsznak a kezünkből. Azt, hogy így vagyunk bekötve evolúciós szempontból kiválóan szolgált minket. Információs társadalmunkban rengeteg és különböző fenyegetettség zúdul ránk, és szegény agyunk ezeket az ingereket ugyanúgy kezeli. A fenyegetettség és a stressz elhárítása folyamatosan leköti a figyelmünket, meg kell tanulnunk a jóra hangolódni.
 

Meg kell tanulnunk, hogy ne áldozzuk fel, amink van, azért, amit már elvesztettünk.

 

3. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy:

„Amit csinálok, segít nekem vagy árt?”

hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását

Ez a kérdés segíthet abban, hogy újra vezetőülésben érezzük magunkat, a kezünkbe ad egy bizonyos fokú irányítást a döntéseink felett. 

Ha elveszve érzed magad, akkor bízunk benne, hogy a fenti gondolatok segítenek más szemszögből rátekinteni az adott élethelyzetre. Ha a témában még elmélyednél, akkor az alábbi bejegyzéseket javasoljuk a figyelmedbe:

Hogyan éled meg a kudarcot?

Önmagunk fogságában

Hogyan veszítjük el a cselekvőképességünket? Tanult tehetetlenség kialakulása és legyőzése

hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását