Rólunk – Értetek

Hiszünk a fejlődésben, a mély önismeretben, a házasságban, az egymás iránti elköteleződésben.

Mind a ketten házasságban élünk. Saját magunk is folyamatosan tapasztaljuk egy kapcsolat nehézségeit, problémáit, konfliktusait. Hitelesen, őszintén tudjuk azt mondani, hogy tudjuk, mit érzel, mert nemcsak tanultunk róla, hanem sok dolgot át is éltünk. Mindennap teszünk azért, hogy működjön a házasságunk, mert rájöttünk, hogy a sikeres párkapcsolat nem magától jön létre, és nem automatikusan marad fenn.

Mind a ketten energiát és időt nem spórolva fejlesztjük tudásunkat, kutatjuk a párkapcsolatot javító módszereket, eszközöket, és igyekszünk ezt minél több emberrel megosztani, hogy lehetőségük legyen kapcsolatukban kiteljesedni.

Felismertük, hogy tudás és tudatosság nélkül nem megy. Folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség, legfőképpen a lelkünkben, szemléletünkben. Enélkül nem fog menni. Mondhatunk mi kommunikációs technikákat, párkapcsolat javító feladatokat, adhatunk konfliktuskezelési eszközöket, ezek átmenetileg javítani is fognak a problémákon. Ha nem fejlődünk és a fejlődés során az új ismeretek nem válnak életünk, személyiségünk részévé, az eredmény is ideiglenes lesz. Ahhoz, hogy jól működjünk, meg kell értenünk az életünk, kapcsolatunk működését.

Mindketten arra törekszünk, hogy sikerüljön nektek elérni, hogy azt a kapcsolatot élhessétek, amire vágytok. Problémák helyett a megoldásokra fókuszálunk. Nem a múlt sérelmeit dolgozzuk fel, csupán a kapcsolat sérelmeit. A kapcsolat dinamikáját rendezzük . Célirányosan a jövőbeli tervekre, célokra és teendőkre összpontosítunk. Az egyéni lelki sérülésekkel, személyiség-torzulással nem foglalkozunk, viszont lehetőséget kaptok arra, hogy az élmények által felismerjétek azokat, és szükség esetén megfelelő szakember segítségével kezeljétek.

Meggyőződésünk, hogy bármilyen párkapcsolat javító módszer akkor hatékony, ha abban mindkét fél részt vesz, és elköteleződik a kapcsolat helyrehozatala iránt. Ezért a találkozókra elsősorban párokat várunk. 

Dr. Knecht-Gothárd Kinga

párkapcsolati mediátor

Házasságom, házastársam. Maguk a szavak is melegséggel töltenek el.

Nem volt ez mindig így. Mindig is házasságpárti voltam, de ma már tudom, hogy ez nem volt tudatos, hanem a családból hozott értékrendem határozta meg. Nem volt különösebb varázsa, csak a “házasságban élni erkölcsös”, “micsoda erkölcstelen házasság nélkül együtt élni” típusú családi és társadalmi üzenetek olyan mélyen gyökereztek bennem, hogy el sem tudtam képzelni, hogy egy férfival ne házasságban éljek. Viszont sosem vizsgáltam meg közelről. Egészen addig, amíg a második házasságom is tele nem lett – akkor még azt hittem – megoldhatatlan problémákkal.
Párhuzamosan jogászként is azt tapasztaltam, hogy a házasságukat felbontani készülő felek között oly mértékben elmérgesedik a kapcsolat, hogy örökre ellenségekké válnak.

Ebben a helyzetben azt várták az ügyvédtől, hogy álláspontjuk mellett teljes vállszélességgel kiálljon, és azért mindent elkövessen, akár jogtalan, erkölcstelen módon.  Úgy döntöttem, hogy ebben nem fogok részt venni. Mivel a családjog az egyik kedves területem volt, kerestem a más lehetőségeket, és így találkoztam a mediációval, egyfajta békés vitarendezési móddal. Ekkor azt hittem, hogy a módszer elegendő ahhoz, hogy segítsek a békesség fenntartásában, de hamar rájöttem, hogy ez sem elég. Egy-egy mediáció után egyre csak az járt a fejemben, hogy vajon mi lehet a felszín alatt, mi lehet a felek lelkében?
Ezután találkoztam a párkapcsolati coaching-al.

Elkezdtem körbejárni a témát, több száz könyvet elolvastam, előadást meghallgattam, tréninget elvégeztem, és teszem ezt a mai napig. Elkezdtem fejlődni, és azt vettem észre, hogy a fejlődés változást hoz a saját életemben, a saját házasságomban. Ma már a hozzám forduló házaspároktól is tanulok, ők meg tőlem. Hiszem, hogy a tudás lehetőséget ad arra, hogy megtaláljuk a jó megoldást. Folyamatosan fejlesztem magam, és az az igazság, hogy minél többet tudok, annál alázatosabb vagyok a téma iránt.

Hiszem, hogy a harmonikus és dinamikus közös élet nem csupán illúzió, ahová legtöbben szeretnénk eljutni, hanem egyéni és közös céljaink, életfeladataink megvalósítása közben megélhető létállapot. Hiszem, hogy lehet párkapcsolatban élni boldogan, megbecsülten, szeretetben és kiteljesedve.

Az a küldetésem, hogy a tudásomat odaadva, minél több pár rátaláljon a harmonikus párkapcsolat kialakításának módjára, vagy ha már elromlott, megtalálják a helyreállítás lehetőségét, vagy a kapcsolat méltó lezárását.

Írások

Szerelem kontra szexuális vágy

Mit gondoltok a szerelemről? Mi van a szexuális vággyal? Hogyan kapcsolódnak az intimitáshoz? Függnek egymástól, vagy függetlenül léteznek? Bejegyzésemben a szerelemről,  a szexuális vágyról, egymáshoz való viszonyáról gondolkozom, kérdéseket teszek fel önmagamnak,...

Mit tennél, ha lenne 2 x 30 perc szabad időd?

Részt veszek egy ajurvédikus női méregtelenítő kúrájában. ? Bejegyzésemben az ajurvédikus méregtelenítésről, a mobiltelefonozásról, a digitális detoxról gondolkozom, kérdéseket teszek fel önmagamnak, válaszokat keresek, beszélgetést kezdeményezek. digitalisdetox,...

Kiégés – Bizonyítani akarásból bizonyítási kényszer

Kiéghetek anyaként, feleségként, nőként is? Kiéghetek apaként, férjként, férfiként is? A kiégés, mai divatos elnevezése a burnout, sokunknak a munkahelyi kiégést jelenti, pedig az élet minden területét érintheti. Bejegyzésünkben arra törekszünk, hogy jobban...

Hogyan hatnak ránk az elveink, hiedelmeink?

Elveink, hiedelmeink, belénk égett mondataink. Mennyire határoznak meg bennünket? Nap mint nap találkozunk a fentiekkel valamilyen formában. Halljuk a a társunktól, halljuk a barátainktól, halljuk az utcán, halljuk bevásárlás közben, olvassuk a különböző portálokon,...

Hogyan válunk nővé?

Milyen érzés ízlelgetni ezt a mondatot? nőiesség Igazi Nő vagyok! Nőiesség Ha visszamegyünk egy nő fejlődési történetén, azt látjuk, hogy szinte mindannyian valami hasonló folyamaton mentünk keresztül. Először kislányok vagyunk, majd lányka, tinilány, majd nagylány,...

Hogyan húzzuk meg a határaink?

Előző bejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy mi kell a változáshoz. Ha esetleg még nem olvastátok, akkor kezdjétek ITT. hataraink, hataraink, hataraink, hataraink Hagytunk egy kis időt, hogy az olvasott információk dolgozzanak bennünk, és...

Szamosvári Evelin Orsolya

párkapcsolati coach, tréner

A házasság gondolatával sokáig nem voltam barátságban. 8 éves koromban sajnos elváltak a szüleim, és gyerekként felelősnek éreztem magam egy olyan kialakult helyzetért, amit nem én idéztem elő. Szerettem volna rendbe hozni egy olyan problémát, ahol nem volt döntési lehetőségem. A válást úgy éltem meg, hogy engem hagynak el a szüleim, nem egymást. házasság

Aztán láttam jó példát is a házasságra, az édesanyám második házassága révén, és teljesen összezavarodott a kép bennem.

A házasság most rossz vagy jó? Min múlik, hogy hogyan alakul? Mit kell tenni, hogy jóvá váljon? Képes vagyok én is rá? A mélyen gyökeredző félelmeim ütköztek a jó tapasztalásaimmal. Hiába tapasztaltam a jó élményeket az életemben, valahogy mindig felszínre törtek a félelmeim, és pillanatok alatt leromboltak minden pozitív érzést bennem. Nem értettem mi történik velem.

Kerestem a kérdéseimre a válaszokat, szerettem volna a saját kezembe venni az irányítást. Rá kellett jönnöm, hogy ahhoz, hogy változást érjek el, szembe kell nézzek a saját félelmeimmel. Olvastam, tréningekre, képzésekre jártam, előadásokat hallgattam, hogy a megfelelő tudással változtatni tudjak a gondolkodásomon.

A tudás egyre jobban felszabadított, kezdtem megérteni a működésemet, felismertem, hogy hol akadályozom saját magam.

Amit ismerünk, azon tudunk változtatni, így indultam el az önismereti utamon és vezetett el a férjemhez, akivel 7 éve alkotunk egy párt.

Ez a 7 év nemcsak egymás megismeréséről szólt, hanem önmagunk elfogadásáról és szeretetéről is. Egymásnak tükröt mutatva csiszolódtunk, formálódtunk, hogy illeszkedjünk egymáshoz. Sok mindenben nem vagyok biztos, de abban az egyben igen, hogy ő a társam, a legjobb barátom, és ezért minden nap igyekszem tenni, hogy így is maradjon.

Velem kezdődött, de az utam még nem ért véget. Hiszem, hogy mindenki megérdemel egy olyan kapcsolatot, amelyben kiteljesedhet, amely nem a beletörődésről, megalkuvásról szól, hanem amelyben jó élni: szenvedéllyel, gyengédséggel, vagy akár őrületesen, ha ahhoz van kedvünk, tele izgalommal, és élményekkel, vigasszal és támogatással, egymás feltétel nélküli szeretetével. Mára már életcélommá vált, hogy megadjam azt a támogatást minél több embernek, amellyel megtapasztalhatják ezt a felszabadító érzést, megszeressék önmagukat, megtanulják irányítani az életüket és megtalálják a harmonikus párkapcsolathoz vezető utat.

A beszélgetések során rengeteg új felismeréssel gazdagodhattok, és amennyiben megértitek és elfogadjátok önmagatok, illetve a társatok beállítottságát, sajátos gondolkodásmódját, krízis- és konfliktushelyzetben való működését, visszakaphatjátok a hatalmat a kapcsolatotok felett. Alázattal, fáradhatatlan szorgalommal mélyítem a tudásomat, sok mindenre nem tudom a választ, de ígérem, hogy minden tudásommal és erőmmel azon leszek, hogy közösen megtaláljuk.

Írások

Hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását?

Hogyan szerezzük vissza az életünk irányítását, ha már úgy érezzük, hogy régóta sodródunk? Ha nem várt események történnek velünk? Haladunk a saját utunkon, amelyről teljes meggyőződéssel hisszük, hogy jó irányba tart, majd egy elágazásnál borzalmas fordulatot vesznek...

Célkitűzés, hogyan találjam meg a saját utamat?

Hogyan találjunk kiutat a célkitűzések labirintusából? Az életünk sokszor az útkeresésről szól, próbáljuk megtalálni a helyes irányt, amely során önazonosak tudunk maradni, és a vágyaink is teljesülnek. Hogyan találjuk meg a saját utunkat, merre induljunk? Az...

Hatékonyságunk határozza meg az értékünket?

hatékonyság Észrevettétek, hogy bármerre nézünk, van a világunkban egyfajta kényszer, hogy mindig, mindenkor hatékonynak kell lennünk? Mintha a produktivitás mindenek felett állna. Bejegyzésemben a hatékonyságról, a produktivitásról gondolkozom, kérdéseket teszek fel...

Önmagunk fogságában

,Egy éve elakadt a lélegzetünk, a lábunk alatt megmozdult a szilárdnak hitt talaj, azóta keressük a biztonságot, a stabilitást az életünkben. Nem tudtuk mi ez, meddig tart, mennyire érint minket, minden olyan zavaros volt. Történelmünk során kevés olyan esemény volt,...

Hogyan veszítjük el a cselekvőképességünket? Tanult tehetetlenség kialakulása és legyőzése

"Már mindent megpróbáltam, nincs változás! Tudom, érzem, hogy így nem jó, de nem tudok már mit tenni." Hogyan veszítjük el a cselekvőképességünket? Miért hagyjuk, hogy a tehetetlenség érzése fekete lyukat szakítson a lelkünkben? Bejegyzésünkben arra keressük a...

Kiégés az élet minden területén – Fokozott terhelésből fokozott erőfeszítés

A kiégés, mai divatos elnevezése a burnout, sokunknak a munkahelyi kiégést jelenti, pedig az élet minden területét érintheti. Bejegyzéseinkben arra törekszünk, hogy jobban megismerjük a kiégés folyamatát, és ezáltal képesek legyünk felismerni, illetve egy-egy...

Hogyan szeress jól?

Hogyan szeress jól? A szeretet kapcsán úgy tapasztalom, hogy van egy elképzelésünk, amit nagy valószínűséggel a gyerekkorunkból hozunk. Hogyan szerették egymást a szüleink, a környezetünkben lévő emberek? Ez alapján próbáljuk kifejezni mi is a szeretetünket, és a...

Hogyan éled meg a kudarcot?

Mitől függ, hogy hogyan éled meg a kudarcot? Mit jelent a siker?A kudarcot sok esetben szégyelljük, titkoljuk, nehogy kiderüljön, hogy esetleg nem vagyunk elég okosak, ügyesek, tehetségesek, nem vagyunk elég jók. Máskor pedig a tanulás útjának tekintjük, egy...

Hogyan értsük meg a párkapcsolatunk nyelvét?

Együtt élni valakivel, szeretni egymást, nem mindig könnyű. Elfogadni a másikat, amikor megbántottnak és sértettnek érezzük magunkat, nagyon nehéz. Néha egy bizonytalan érzés uralkodik el rajtunk és úgy érezzük, hogy a társunk nem ért meg minket, a...

Nők az úton podcast felvétel

Egy frankfurti repülőjáraton született meg  a Nők az útON podcast csatorna ötlete 2018 január végén, Szlafkai Évának és Csorba Anitának köszönhetően hétről-hétre inspirálódhatunk. Önfejlesztő, szórakoztató, gondolatébresztő témák tudatos nőknek: karrier, énmárka,...