Mit jelent számodra a siker?

Mikor érzed magad sikeresnek? Milyen érzéseket vált ki belőled a siker?

Mit jelent számodra a kudarc?

Mikor érezted úgy, hogy kudarcot vallottál? Milyen érzéseket vált ki belőled a kudarc?

A kudarcot sok esetben szégyelljük, titkoljuk, nehogy kiderüljön, hogy nem vagyunk elég jók.

Máskor pedig a tanulás útjának tekintjük.

siker ezer arca

Talán bátran kijelenthetjük általános igazságként, hogy mindannyian vágyunk a sikerre. A saját területünkön, a saját életünkben szeretnénk olyan eredményeket felmutatni, amelyek előremutatóak, értéket teremtenek. Megbecsülésre, elismerésre vágyunk, arra hogy a cselekedeteinknek legyen értelme, és a létezésünkkel hatást gyakoroljunk a környezetünkre.

Jó hatást, de mit is jelent a siker?

Tulajdonképpen mire vágyunk pontosan? siker ezer arca

Az elmúlt hetekben mind a ketten a sikerhez való kapcsolatunkat figyeltük meg, pontosabban azt, hogy hogyan tekintünk önmagunkra, és az eredményeinkre. Ugyanis ritkán vizsgáljuk meg azt a szemüveget, amelyen keresztül szemléljük a világunkat, önmagunkat, nem tudjuk, hogy egy-egy szokásunk, viselkedésmódunk, hiedelmünk honnan ered, hogyan formálta az életünket, és mennyire torzítja a valóságunkat. Gyerekként figyeltünk és tanultunk a felnőttektől, próbáltuk megérteni hogyan működik ez a fura világ. siker ezer arca

Azok a stratégiák, amelyek akkor segítettek a fejlődésünkben, hátráltathatnak a felnőtt életünkben.

siker ezer arca

Belső monológunk meghatározza, hogy hogyan viselkedünk, hogyan döntünk, hogyan értékeljük a cselekedeteinket, önmagunkat. Számít, hogy gyerekkorunktól kezdve egészen mostanáig milyen visszajelzéseket kaptunk/kapunk bizonyos helyzetekben. Számít hogyan dicsértek meg a képességeinkért, vagy éppen ellenkezőleg hogyan vonták kétségbe a tehetségünket, személyiségünket, esetleg hogyan szidtak. Számít, hogy mit gondolunk magunkról, szántunk-e időt és energiát arra, hogy az igazi  képességeinket, tulajdonságainkat felfedezzük, megismerjük, és talán a legfontosabb, hogy el is fogadjuk azokat. 

Megfigyelésünk alapján arra jutottunk, hogy mindannyian vágyunk a sikerre, bár nem mindig vagyunk tisztában, hogy mi is a siker maga. Vajon az az ember, aki „csak” édesanya, vagy édesapa, az lehet-e sikeres ember? Aki „csak” egy dolgot csinál, azt is a háttérben, az lehet-e sikeres ember?  Akit nem ismernek, nem követnek, az lehet-e sikeres ember? A sikert, valamiért a karrierrel kapcsolatban vizsgáljuk, a munkánk, a hivatásunk eredményeként tekintünk rá. Pedig sikeresek bármely területen lehetünk, akár a boldogságunk megtalálásában is. 

Mégis mi akadályoz meg abban, hogy megtaláljuk a saját utunkat?

Sokszor visszatart a félelmünk, a hiedelmünk, megtorpanunk, vagy a környezetünk visszahúzó hatására, feladjuk. siker ezer arca

A kudarctól való félelem visszatart, a hibáinkat szégyelljük, titkoljuk, nehogy kiderüljön, hogy esetleg nem vagyunk elég okosak, ügyesek, tehetségesek, nem vagyunk elég jók. siker ezer arca

Átveheted az irányítást az életed felett. A kudarcra tekinthetsz úgy, mint a tanulás útjára, egy próbálkozásra, egy kihívásra.

Engedheted, hogy mások sikerei inspiráljanak, az irigykedés helyett.

A problémákra tekinthetsz lehetőségként is.

Kifogások helyett keresheted a megoldásokat.

Kitartóbb lehetsz az akadályok leküzdése által.

Nyitottabb a kihívásokkal szemben. .

Bátrabb az akadályokkal szemben. 

A siker központi szerepet játszik a társadalmunkban, hiszen felerősödött az én, az egyéni érdekek képviselete. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a világunkban van egyfajta kényszer, hogy mindig, mindenkor hatékonyak legyünk. Könnyen beleeshetünk a produktivitás csapdájába, ahol eljuthatunk odáig, hogy azt hisszük, a saját értékességünket, a saját sikerességünket a teljesítményünk határozza meg.

Mintha csak az az ember lenne értékes, vagy sikeres, aki folyamatosan, és párhuzamosan sok mindent intéz, akit elkerül a kudarc.

Mikor leszünk elégedettek?

Ha sikeres vállalkozók vagyunk?

Ha nagy autónk van, minőségi ruhánk, értékes tárgyaink?

Ha egzotikus helyeken nyaralunk?

Ha szerető párkapcsolatban élünk? 

Ha gyermekünk egészségesen növekszik és fejlődik?

Ha az otthonunk ízlésesen berendezett és tiszta?

Ha finom és egészséges étellel várjuk haza a szeretteinket?

Ha a barátaink mindig számíthatnak ránk?

Hogyan hat ránk ez a mennyiségű teljesítmény, elvárás?

Tudunk-e boldogok lenni közben?

Számunkra a sikeres ember nem jobb, vagy több, a többi embernél, sőt, nem is értékesebb, egyszerűen csak ő másképp áll önmagához, másokhoz, a világhoz. Sikeressége nem az adottságain, a körülményein múlik, hanem sokkal inkább a gondolkodásán, a szemléletén, a hozzáállásán, az általa fejlesztett képességein, a benne lévő tulajdonságain, amelyekről ő gondoskodott.

Ezen az öngondoskodó úton talán az első legfontosabb lépés az, hogy mi magunk tudatosítsuk magunkban, hogy az ember önmagában is értékes, már abban a percben, amikor megszületik. Azzal, hogy hatékonyak vagyunk, termékenyek vagyunk, kétség kívül értéket teremtünk, de nem attól leszünk értékesebbek. siker ezer arca

A létezésünk érték.

A létezésed önmagában érték.

A létezésem önmagában érték.

siker ezer arca

A sikerhez és a kudarchoz való kapcsolódásunk, hatással van az önértékelésünkre. Meggyőződésünk, hogy az ember tulajdonságai, képességei kellő erőfeszítéssel fejleszthetőek. Hisszük, hogy nem csak a velünk született képességeink határoznak meg minket, hanem fejlődhetünk, elérhetünk mindent, amiért kitartóan és szorgalmasan teszünk, így a sikert is.

A sikeres ember nem annak születik, hanem SIKERESSÉ TESZI MAGÁT.

Ha a sikeres embereket megfigyeljük, a sikeresség gyökeréhez hatolva észrevehetjük, hogy szembetűnő hasonlóságok vannak közöttük, amelyek egy tudatos, belső önfejlesztési folyamathoz vezethető vissza.

A sikeres ember önmaga miatt sikeres, nem másoknak akar megfelelni.

A sikeres ember önmaga által motivált, belső, mély ösztönzést érez arra, hogy jobbá tegye önmaga és mások életét.

A sikeres ember értékeli mások sikerét, azokat inspirációnak éli meg. Tudja, hogy az ő sikere, nem a mások sikertelenségén múlik. A mások sikere nem veszi el a saját sikerét.

Inspiráló személyeken és a történeteiken keresztül szeretnénk bemutatni, hogy a siker nem írható le egyetlen fogalommal, ugyanis a sikernek ezer arca van.

A siker ezer arca

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.