Elveink, hiedelmeink, belénk égett mondataink. Mennyire határoznak meg bennünket?

Nap mint nap találkozunk a fentiekkel valamilyen formában. Halljuk a a társunktól, halljuk a barátainktól, halljuk az utcán, halljuk bevásárlás közben, olvassuk a különböző portálokon, és persze halljuk a hozzánk érkező házaspároktól is. Mindenhol, mindenki mondja, mondja sokszor csak zsigerből, hisz még sosem gondolta át, hogy az mitől lett ennyire meggyőződése. És az a helyzet, hogy nem csak mondjuk, hanem ezek határoznak meg minket. Ugyanis az elveink segítenek a döntéseink meghozatalában, irányítják a gondolatainkat, a tetteinket, a viselkedésünket, egyszóval hatást gyakorolnak az életünkre.

Álljon itt néhány olyan elv gondolatébresztőnek, ami a párkapcsolatra igencsak hatással van:

„Nem fogok megalázkodni előtte.”

„Nem fogok pitizni egy kis szeretetért.”

„Házban az asszony helye.”

„Pénz olvasva, asszony verve jó.”

Határozottan hangoztatjuk elveinket, amelyeknek egészen biztosan megvannak az alapjai, és jogosan érezhetjük igaznak, hisz amikor kialakult bennünk egészen biztosan segítette az életünket. Viszont érdemes végig gondolni, hogy ma is ugyanígy van-e?!

Érdemes végig gondolni és megválaszolni:

  • Honnan jön ez a meggyőződés? Mi az alapja?
  • Miért érzem megalázónak, pitizésnek, lealacsonyítónak, stb.?
  • Segíti-e ez az elv az életemet?
  • Mi történik, ha mégis megteszem?

Azt biztosan láthatjuk, hogy ha hasonló elvek lapulnak bennünk, akkor bizony korlátozottabbak vagyunk, hisz a korlátozó elveinknek köszönhetően lemaradhatunk sok mindenről, ha azok kontroll nélkül irányítanak minket. Nem fogják engedni, hogy kérjünk, hogy engedjünk, hogy közelítsünk.

Elveink, hiedelmeink, azaz a hitrendszerünk a párkapcsolat, a pénzügyek, a gyereknevelés, a szexualitás, öltözködés, autóvezetés, háztartásvezetés, szerepeink (és valójában életünk minden) területén meghatározza és irányítja az életünket.

Mi is az Elv?

Az Elv gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az alábbiakat:

  • Az elv nem más, mint egyfajta belső hajtóerő, amely irányt szab a viselkedésünknek, tetteinek,
  • Az elv egyfajta alapvető gondolat, amely alapján döntéseket hozunk, megítélünk valamit,
  • Az elv egyfajta szülőktől, általunk nagyra tartott személytől kapott fontos üzenet, amelyet életigazságnak fogadunk el.

Ezek lehetnek Tudatos elvek, és nem tudatos elvek. Érdekes, hogy ezek az elvek szinte észrevétlenül alakulnak ki bennünk, és ha tetszik, ha nem, sokszor felforgatják az életünket. Ha jó irányba terelnek minket, akkor örülünk, ha nem, akkor csak állunk tehetetlenül, nem értjük mi történik.

Ahhoz, hogy beleszóljunk ebbe a sodródásba, az alábbi lépéseket érdemes megtennünk:

  1. felismerjük ezeket az elveket,
  2. felkutassuk honnan jön,
  3. megvizsgáljuk milyen hatással van rám,
  4. segíti-e az életemet, vagy sem.

Addig, amíg nem foglalkozunk ezekkel, addig bizony látott és láthatatlan erőkként dolgoznak bennünk.

Ismerősen csengenek az alábbi elvek?

Akkor szeretem a családomat, ha ………” Ki-ki helyezze be a sajátját. (gondoskodok, főzök, mosok, takarítok, rendet tartok, velük vagyok, megteremtem az anyagi biztonságot…..

Akkor vagyok jó feleség/férj, ha…

„Egy jó férjnek/feleségnek…. kell lennie.”

„Egy igazi férfi/nő sosem csinál ilyet.”

Igencsak árulkodó, amikor valamiről határozottan, és megingathatatlanul állítjuk, hogy KELL! MUSZÁJ! NINCS MÁS VÁLASZTÁS! Ha elhinnétek, hogy mennyire nem biztos az a kell, hogy mennyire sok más választás is van, talán elkezdődne egy ráébredés!

Talán szembesülhetnénk azzal, hogy akkor is szeretem a családomat, ha éppen nem teszem azt, amire az elvem kényszerít.

Akkor is jó feleség/férj vagyok, ha éppen nem úgy viselkedem, ahogy a fejemben meg van írva!

Talán akkor is jó férj/feleség a társam, ha nem hozza azt az elképzelést, amit a rendszerem sugall.

Heti feladat:

Ismerd fel a meg nem fogalmazott, mélyről fakadó elveidet, nevezd meg őket, írd fel őket egy füzetbe.

Ha egy látott, hallott, olvasott, tapasztalt dologgal kapcsolatban ellenérzésed van, akkor ne a látott dologra figyelj, hanem fogalmazd meg, hogy neked mi az elved azzal kapcsolatban! (pl. más családi költségvetése, más viselkedése, más gyermeknevelési módja) Ha valamivel kapcsolatban egyetértesz, olyankor is megfigyelheted a saját elvedet.

Figyeljétek meg, és írjatok le mindent, amikor valamivel szemben ellenérzésetek van, vagy egyetértetek. Miért van úgy? Milyen elv van mögötte? Honnan jön? Segíti-e az életed most?