Valentin-nap, a szerelmesek napja!

Nagy figyelmet tulajdonítunk neki, kisebb és nagyobb ajándékokat adunk egymásnak, majd elégedetten állapítjuk meg, hogy szépen teljesítettük az ekkor szokásos odafigyelést, hisz boldog a társunk. Sokunk fejében megfordul, hogy jó lenne ezt az állapotot fenntartani az év többi 364 napján is, sokan meg is fogadjuk magunkban, hogy mostantól többet figyelünk a kapcsolatra, aztán elsodródunk a hétköznapok tennivalójában.

Nyilván nem tudjuk teljesen megtartani azt a szerelmes viszonyt, ami a kapcsolat első hónapjaira jellemző, de ha mindketten arra fókuszálunk, hogy hogyan lehet köztünk egyre jobb a kapcsolat, vagy, ha épp elromlott, hogyan lehet helyrehozni, akkor az eredmény valóban egy kiváló párkapcsolat lesz.
A szerelem, a szeretet a legjobb befektetés hosszú távon – ha szerelmesek vagyunk, szeretettnek érezzük magunkat, úgy érezzük, hogy hálásak, kiteljesedettek vagyunk. Akkor barátságosabbak, megértőbbek, türelmesebbek vagyunk.
Ha jól működik a párkapcsolatunk, nem csak a társunkkal való viszonyban vagyunk kiegyensúlyozottabbak, hanem a világ egyéb történéseit is harmonikusabban éljük meg.

Észrevettétek, hogy ha épp szerelemben/szeretetben vagyunk a társunkkal, szebben süt a nap, mosolygósabb emberek jönnek szembe velünk, színesebb az egész világ?
Ha meg épp rossz a viszonyunk, akkor az a lehangoltság mindenre rányomja a bélyegét? De hogyan tudjuk megtartani a szerelmet?
Bizony egy idő után a szerelem halványodni kezd, de ez nem jelenti azt, hogy el is kell múlnia! A szenvedélyt, a harmóniát, a meghittséget meg lehet tartani a párkapcsolatunkban, csak folyamatosan ápolgatni kell! Észrevenni, ha hanyatlik,  ha távolodunk, és időben tenni valami közelítőt!

Csakhogy rengeteg olyan hiedelem van köztudatban, amelyek segítenek nekünk abban, hogy elhiggyük, hogy a párkapcsolatok mind egyformák, mind ugyanazon a lejtőn haladnak lefele. Biztosan hallottátok már ti is a környezetetekben, hogy:

„A szerelem nem tart örökké!”
„10-20 év házasság után már örülünk, ha nem veszekszünk!”
„Jó, ha néhány havonta egy együttlét összejön!”
„Milyen szenvedély? Hisz minden mozdulatát ismerem…”
„Nem kívánom a társamat.”

„Ha a szerelem elmúlik, nincs mit tenni!”

„Szerelem vagy van, vagy nincs, azt nem lehet erőltetni!”
”A nők feladata a család, illetve párkapcsolat összetartása.”
„A nőnek engedelmeskednie kell, a férfi a családfő.”

Biztosan így kell ennek lennie? Mi azt valljuk, hogy az embernek, ha párkapcsolatban él, szüksége van a szerelemre, a mély szeretetre ahhoz, hogy harmóniában éljen. Ugyanúgy a szenvedélyre, az intimitásra, a meghittségre, az apró érintésekre, a biztonságot adó összebújásokra.

De hogyan alakítsuk ki ezt a harmóniát?

Erre van néhány, egyszerű tanácsunk:

1. Beszélgess, mesélj, hallgasd meg!

A boldog párok könnyedén kommunikálnak egymással. Arról, hogy milyen napjuk volt, éppen mi az, ami foglalkoztatja őket. Például emlékezzetek vissza arra, hogy hogyan találkoztatok, hogyan ismertétek meg egymást. Az emlékek felidézése mindig nosztalgiával tölt el, és egy-egy emlékezetes pillanat mosolyt csalhat az arcotokra. A régi, szerelmes történeteket átbeszélve, a rajtuk való gondolkodás a boldogság érzését is visszahozhatja a szívetekbe.

2. Inspiráljátok egymást!

A boldog párok nem kritizálják egymást. Az igazi társak egymás támaszai, segítői. Segítsétek párotokat abban, hogy a kitűzött céljait elérje! Egy párkapcsolatban a két ember egy csapattá válik. Nem egymás mellett haladnak, ki- ki a maga útján, hanem együtt haladnak, egyetlen közös úton. Ez nem azt jelenti, hogy mindent, mindig csak kettesben kell végezni, csak azt, hogy a társaknak támogatniuk kell egymást, kiállni egymásért. Ha nagyon letér az útról, visszahúzni, ha lemarad, kézen fogni, ha elesik, felsegíteni. Nagyon sokszor van az, hogy apró hibákért rászólunk a párunkra, vagy egy el nem végzett feladat miatt kritizálni kezdjük. Próbáljunk változtatni ezen a szokásunkon. Gondoljuk meg kétszer is a mondandónkat, mielőtt kimondjuk. Felnőttek vagyunk és a felnőttek már nem nevel(het)ik egymást. Ha „szülőként” úgy szólunk a párunkra, mint egy szófogadatlan, vagy neveletlen gyermekre, akkor dacos gyermekként fog viselkedni. Ha gyermekként kezeljük miért is reagálna felnőttként?

3. Fókuszálj a jó dolgokra az életében!

A boldog párok azt a bizonyos poharat mindig félig telinek látják. Igyekeznünk kell mindig meglátni a jót, az üresség helyett.
Gondolkodjatok együtt, hogy hogyan lehetni változtatni a hozzáállásotokon. Hogyan tudtok segíteni a partnereteknek abban, hogy szeretettnek, megbecsültnek érezzétek mindketten magatokat? Hogyan tudjátok ösztönözni egymást? Egy szívből jövő dicséret, egy őszinte ölelés, vagy egy gyengéd csók. Mindezek az apró kis gesztusok hatására válik egyre szorosabbá az a több ezer láthatatlan szál, ami két embert összeköt. Ezek hatására válik harmonikusabbá a párkapcsolatotok.

4. Hagyj fel a szemrehányásokkal, értsd meg partnered!

Ha úgy érzed, hogy konfliktushelyzetbe kerültél, próbálj meg a partnered helyébe képzelni magad. Lásd a helyzetet az ő szemszögéből. A párok közti legtöbb konfliktust, a legtöbb érvet és negatív érzést hatástalanítani lehet csupán azzal, hogy megértjük és elfogadjuk a társunk álláspontját. Nem kell egyetértenünk vele, egyszerűen csak elfogadjuk, hogy ő így vélekedik az adott helyzetről. Mitől jobb a mi álláspontunk az övénél? Attól, hogy a miénk?

5. Élvezd a pillanatot!

A boldog párok nem elégednek meg a közepes kapcsolattal. A különböző kutatásokban ezek a párok úgy nyilatkoztak, hogy a társuk csodálatos, és hogy szerencsések és hálásak azért, hogy találkoztak vele. Továbbá, hogy ez azért lehetséges, mert nap, mint nap tettek azért, hogy a párkapcsolatuk erős és egészséges legyen.
Ma, amikor mindenből a legjobbra törekszünk, megengedhetjük magunknak, hogy pont a párkapcsolatunk rozsdásodjon? Az élet minden területén keressük a szórakozást, a kalandot, miért pont a párkapcsolatunkból hagyjuk hiányozni? Mert azt érezzük, hogy valami hiányzik, mégsem teszünk ellene semmit.
Használjunk ki minden pillanatot, tegyünk új dolgokat együtt, hozzuk vissza a szenvedélyes kalandot a viszonyunkba, űzzük el a monotóniát, az unalmat.

Minden párkapcsolatban vannak feszült pillanatok. Ismerd meg, hogyan lehet helyreállítani a békét és megértést a ti kapcsolatotokban.

Sokat segíthet ebben ez a három egyszerű tanács:

1. Fogadd el, hogy a csalódás a kapcsolat természetes velejárója.

Ez többnyire akkor fordul elő, ha az elvárásaid a partnereddel szemben nem reálisak, vagy túlzottak. Ahelyett, hogy a negatív tulajdonságokon keseregnél, legyél hálás azért, amit megkapsz a párkapcsolatodból. Ha úgy érzed, hogy az kevés, tegyél érte, hogy több legyen. Keresd minden nap, hogy miért vagy hálás aznap a társadnak.

2. Add fel makacsságodat és legyél együttműködő!

Ne büntesd elvonulással a partnered, ne nézz át rajta, mert ezzel nyilvánvalóan kevés hatást tudsz elérni, sőt a valóságban rombolod a kapcsolatot. A kapcsolat akkor működik, ha „beszélik!” Tehát kommunikálni szüntelenül!

3. Tanulj meg megbocsátani!

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy felhagysz az elveiddel, csupán annyit jelent, hogy megérted a párod tettét, és feloldozod őt a bűne alól. Fel kell ismerni, hogy a vad érzelmek, mint a düh, a bosszúvágy, az indulat rossz irányba viszik a kapcsolatot. Akkor tudsz továbblépni és a párkapcsolat meghittségén tovább dolgozni, ha tudsz megbocsátani!