Ha már Házasság hete, beszéljünk a házasságról, azon belül a házasság építő minimumról.

John Gottman, az egyik legismertebb párkapcsolati kutató azt állítja, hogy létezik egy minimum, amire minden kapcsolatban élő embernek szüksége van ahhoz, hogy jó kapcsolatban éljenek. Nyilvánvalóan ennél sokkal több kell a kiteljesedett, boldog, szabad kapcsolatokhoz, viszont, ha még ezeket a minimumokat sem ismerjük, és ezeket sem adjuk meg magunknak, akkor hogyan is várhatnánk el, hogy a kapcsolatunk kielégítően működjön?

Olvasási idő: 3 perc

Szóval John Gottman szerint minden házaspárnak meg kellene tanulnia az alábbi minimumokat beiktatni az életükbe, és odafigyelni arra, hogy rendszeresen megadják maguknak.

Ezek a „házasság éltető” minimumok az alábbiak:


– Napi 30 perc,
– Heti 1 este,
– Havi 1 hétvége,
– Évi 1 hét,
Kettesben eltöltött idő!

Az a tapasztalatunk, hogy a kapcsolatban élőknek, egyik sem része rendszeresen az életüknek. Általában azt a magyarázatot halljuk, hogy:

„Nincs rá időnk!”

„Fáradtak vagyunk.”

„Nincs kire hagyni a gyereket.”

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a házaspárok csak akkor kezdik el keresni a megoldásokat, amikor már kellően eltávolodtak egymástól. Fel kell ismernünk, hogy ahhoz, hogy a házasságunk működjön, működtetnünk kell. A működtetés odafigyelést igényel. Az odafigyeléshez meg ismernünk kell a társunkat, ismernünk kell önmagunkat.
Meg kell neveznünk mi az a minimum, amire szükségünk van ahhoz, hogy úgy érezzük összetartozunk.
Nem gondoljuk azt, hogy Gottman megmondta a mindenki számára megfelelő megoldást. Inkább csak gondolatébresztőnek szánjuk, mert mi is azt valljuk, hogy a házaspároknak szükségük van kettesben eltöltött időre. Amikor egymásra figyelhetnek, megoszthatják egymással gondolataikat, önfeledten élvezhetik egymás társaságát.

Te tudod, hogy mi a te házasságépítő minimumod?

Nem feltétlenül a fentiek számítanak annak. A minimumok inkább olyan programok, olyan tevékenységek, amelyeket kettesben töltünk/végzünk, és mindkettőnket feltölt (táncolunk, mozizunk, főzünk, együtt teregetünk, előadást tartunk egymásnak fura témákról, felolvasunk egymásnak, kézen fogva sétálunk, játszunk, stb.).
Apró és mégis hatalmas tettek az intimitás elmélyülése szempontjából.
Ha elmélyülnél benne egy kicsit, válaszolj az alábbi kérdésekre:

Melyek azok a programok, amelyeket szívesen töltenél kettesben a férjeddel?
Sikerül-e megvalósítani?
Mi az akadálya a megvalósításnak?
Mi az a minimum, amire szükséged van ahhoz, hogy közel érezd magadhoz a társad?
Mi lehet a társad minimuma?

Feltöltő minimumokat kívánunk nektek!